in ,

ΣΦΙΓΓΑ

wsphynx

Η Γάτα Σφίγγα –  Sphynx cat:  Η γάτα σφίγγα είναι μια φυλή  γάτας γνωστή για την έλλειψη τριχώματος . Η σύγχρονη εκδοχή της φυλής αυτής της γάτας είναι γνωστή ως η καναδική σφίγγα, η οποία είναι διαφορετική από τις ρωσικές (Peterbald και Don Sphynx ) φυλές της γάτας σφίγγας. Αυτή η ασυνήθιστη φυλή εμφάνισε  τα πρώτα ίχνη της το 1966 στο Τορόντο του Καναδά, όταν μια κατοικίδια γάτα γέννησε ένα άτριχο γατάκι. Η γάτα σφίγγα είναι έβδομη σε δημοτικότητα μεταξύ των φυλών  που αναγνωρίζονται από την Cat Fanciers Association

Η έλλειψη τριχώματος κάνει τη γάτα αυτή να δίνει την αίσθηση του ζεστού στην αφή. Μουστάκια και φρύδια μπορεί να υπάρχουν, είτε ολόκληρα είτε σπασμένα, ή να μην υπάρχουν καθόλου. Το δέρμα έχει το χρώμα της υποτιθέμενης  γούνα  τους και μπορεί να είναι ποικίλο.

Οι γάτες αυτής της φυλής  έχουν γενικά σφηνοειδή κεφάλια,  ανθεκτικά και βαριά σώματα. Είναι γνωστές για την εξωστρεφή συμπεριφορά τους και εμφανίζουν ένα υψηλό επίπεδο ενέργειας, ευφυΐας,  περιέργειας, και  αγάπης για τους ιδιοκτήτες τους.

Η απουσία τριχώματος συνεπάγεται  τη συσσώρευση  των ελαίων  του σώματος στο δέρμα, λόγω αδυναμίας να απορροφηθεί από το απών τρίχωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον  τακτικό καθαρισμό του ζώου με ένα μπάνιο την εβδομάδα.  Επίσης παρατηρείται να συσσωρεύονται έλαια και υπολείμματα κάτω από τα νύχια και στις πτυχές του δέρματος.  Η απουσία τριχώματος μας υποχρεώνει  να λαμβάνουμε μέριμνα για τον περιορισμό της γάτας Σφίγγας στις πολύ θερμές ή κρύες ημέρες, όπως και  την αποφυγή της έκθεσης της στο ηλιακό φως, καθώς μπορεί να εμφανίσει ηλιακά εγκαύματα και βλάβες του δέρματος παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων.

Η απουσία του τριχώματος επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας κυρίως στα γατάκια κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους λόγω της ευαισθησίας σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η φυλή αυτή παρουσιάζει  γενετική διαταραχή που σχετίζεται με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Σε μελέτη σχετικά με αυτή τη γενετική διαταραχή το 34% από 114 γάτες βρέθηκαν να έχουν μια μη φυσιολογική καρδιά, ενώ 16 γάτες είχαν δυσπλασία της μιτροειδούς βαλβίδας και 23 γάτες είχαν υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Τέλος η γάτα σφίγγα παρουσιάζει και μεγάλη ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα. Αυτή η φυλή είναι γνωστή για τον υψηλό της μεταβολισμό και πρέπει να τρώνε ένα καλό και πλούσιο γεύμα σε καθημερινή βάση και σπάνια εμφανίζουν τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Τα θηλυκά της φυλής ζυγίζουν μεταξύ 7 και 9 κιλά και τα αρσενικά κατά μέσο όρο μεταξύ 8 και 10 κιλά.

picture4

Οι γάτες Sphynx είναι άτριχες γάτες , οι οποίες αν και εμφανίζονται ανά τους αιώνες, η επίσημη εκτροφή τους άρχισε από τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Άτριχες γάτες έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και αυτό οφείλεται σε ένα γονίδιο, το ίδιο με αυτό που λείπει και στις Devon Rex. Αν και υπάρχουν γραπτά κείμενα για την Παραγουανή άτριχη γάτα από το 1830, η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη άτριχη φυλή γάτας ονομαζόταν Νέα Άτριχη Μεξικανική Γάτα, η οποία και έχει πλέον εκλείψει. Το 1902 ένα ζευγάρι από το Νέο Μεξικό έλαβε από τοπικό Ινδιάνο αρχηγό δύο άτριχες γάτες τις τελευταίες επιζήσαντες μια αρχαίας των Αζτέκων φυλής γάτας οι οποίες ήταν 25% μικρότερες από τις τοπικές κοντότριχες γάτες και τις είχαν σαν οικιακούς συντρόφους. Η πρώτη επιτυχής και πλήρως άτριχη Sphynx γεννήθηκε το 1966 στο Τορόντο του Καναδά.

Οι Sphynx φαίνεται ότι είναι εντελώς άτριχες όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Το δέρμα τους έχει την υφή δέρματος Σαμουά (Chamois leather). Μπορεί να είναι καλυμένο επίσης με ελαφρό χνουδάκι που περιγράφεται σαν το χνούδι του ροδάκινου. Λόγω του άτριχου δέρματος τους προτιμούν την συντροφία και την αγκαλιά των ανθρώπων καθώς και άλλων ζώων προκείμενου να κρατηθούν ζεστές και δεν διστάζουν να κοιμούνται κάτω από τα σκεπάσματα μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Έχουν πάρα πολύ ζεστό δέρμα. Mουστάκια ή βλέφαρα, όπως σε άλλες γάτες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, εδώ θα υπάρχουν μικροσκοπικά ή θα είναι εντελώς άφαντα. Το χρώμα που έχει το δέρμα τους είναι το χρώμα που θα είχε η τρίχα τους αν είχαν και όλες οι αποχρώσεις, τα σημάδια, οι βούλες και οι ραβδώσεις είναι αποδεκτές. Γενικά οι Sphynx έχουν σφηνοειδές κεφάλι με μεγάλα αυτιά στις άκρες του και μυώδες και εύρωστο σωματότυπο. Χαρακτηριστικό τους είναι ο εξωστρεφής χαρακτήρας τους, η έντονη ενεργητικότητα, η εξυπνάδα, η περιέργεια, η προσαρμοστικότητα και η μεγάλη τους αγάπη και αφοσίωση στους ιδιοκτήτες τους. Οι Sphynx είναι πολύ αξιαγάπητες γάτες και θεωρούν τον εαυτό τους μέλος της οικογένειας. Απαιτούν την προσοχή σας και θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν την αγκαλιά και τα χάδια σας.  Είναι γάτες συντροφιάς με την απόλυτη σημασία της λέξης, γι’αυτό και θα φροντίσουν να μην φύγουν από κοντά σας στιγμή.

  Η ζωή με τη γάτα ενισχύει την ψυχική μας ισορροπία !

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Advocate

  Written by Miaow

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Που τις βρίσκεις που τις χάνεις… – ΕΙΚΟΝΕΣ

  Αυτή η γάτα βρίσκεται σε κατάσταση… Ζεν! ΒΙΝΤΕΟ