in ,

ΣΟΜΑΛΙΑΣ

wsomali

Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους, κομψή, χαριτωμένη και μυϊκή φυλή γάτας, με μακριά πόδια και πατούσες μικρές και οβάλ. Έχει σφηνοειδές κεφάλι με χαριτωμένες γραμμές, κάπως μεγάλα αυτιά, με φουντίτσες να ξεπηδούν μέσα από αυτά.Έχει μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια, λαμπερά και εκφραστικά. Το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει: πορτοκαλί,κίτρινο, πράσινο.

Η σύγχρονη Σομαλίας μοιάζει αρκετά με την Αβησσυνίας, με κύρια διαφορά ότι η γούνα της είναι ημι-μακρύτριχη. Η ουρά της είναι πυκνή, και φουντωτή σαν της αλεπούς. Η περιποίηση της εντυπωσιακής της γούνας δεν απαιτεί μεγάλη φροντίδα.

Όπως η Αβησσυνίας έτσι και η Σομαλίας έχει ραβδώσεις στη γούνα της. Κάθε τρίχα είναι διαφορετική, όλες με πιο σκούρο χρώμα στην άκρη τους και ανοιχτότερο στη βάση τους. Η Σομαλίας έχει οκτώ εγκεκριμένους χρωματισμούς: Ruddy, Sorrel, Blue, Fawn, Silver, Sorrel silver, Blue silver και Fawn silver.

f94ac05d-c63e-4804-8fe8-520960587c563

Περίεργη και κοινωνική

Οι γάτες της Σομαλίας είναι πάντα σε ετοιμότητα, γεμάτες περιέργεια και με το ένστικτο του κυνηγού. Μάλιστα τους αρέσει ιδιαίτερα η… αναρρίχηση. Είναι εξαιρετικά στοργικές, τρυφερές, φιλικές με παιδιά και άλλα κατοικίδια και λατρεύουν να περνούν τη μέρα τους στην αγκαλιά μας.

Ισορροπία… στην κίνηση

Έχει βασιλικό παράστημα, κομψότητα και μια εντυπωσιακή ισορροπία στον τρόπο που κινείται, που θυμίζει τη χάρη και την ικανότητα ενός πάνθηρα.

Ισορροπία… στο χαρακτήρα

Είναι έξυπνη και κοινωνική όσο χρειάζεται –χωρίς να γίνεται κουραστική- επικοινωνιακή, στοργική, υπάκουη, γενναιόδωρη, γλυκιά, τρυφερή, γοητευτική, περίεργη, όλα με μέτρο. «Κανένα από τα προτερήματά της δεν είναι σε υπερβολή. Οι γλύκες, οι αγκαλιές και η βαθιά τρυφερότητα προς εμάς είναι όσο ακριβώς πρέπει, στο βαθμό δηλαδή που τα έχουμε ανάγκη, προκειμένου να μη γίνεται κουραστική και να είμαστε ευτυχισμένοι κοντά της.»

Το ταλέντο της να κατανοεί τις ανάγκες μας και η ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη της την καθιστά ιδανικό σύντροφο για μικρά παιδιά. Τους φέρεται διαφορετικά ακόμα και στον τρόπο που παίζει μαζί τους.

Έχει υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας και παρότι δένεται πολύ με την οικογένεια δεν υποφέρει από την απουσία μας.

Παραμένει παιχνιδιάρα και περίεργη μέχρι τα γεράματα.

Υγεία

Η Σομαλίας είναι υγιής φυλή με λίγες κληρονομικές ασθένειες. Με τεστ DNA μπορούμε να ελέγξουμε τους γεννήτορες για τις πιο συνηθισμένες από αυτές: το PRA, μια ασθένεια των ματιών η οποία ήταν κοινή στη δεκαετία του ’70 και του ’80, και την PK Ανεπάρκεια (που εμφανίζεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος). Η Σομαλίας μας θα νοσήσει από τις παθήσεις αυτές μόνο στην περίπτωση που και οι δύο γονείς φέρουν το ελαττωματικό χαρακτηριστικό για την ανάπτυξή τους.

PK Ανεπάρκεια (ανεπάρκεια πυροσταφυλικής κινάσης): κληρονομική πάθηση που συναντούμε σε πολλά είδη. Η πυροσταφυλική κινάση είναι ένα ένζυμο απαραίτητο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια ΡΚ τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, με αποτέλεσμα την αναιμία. Οι γάτες που φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου – PK μπορούν να αναγνωριστούν σήμερα μέσω ενός τεστ DNA . Ως εκ τούτου, οι γάτες αναπαραγωγής πρέπει να ελέγχονται πριν από το ζευγάρωμα. Φορείς του ελαττώματος PK μπορούν να ζευγαρώνουν μόνο με γάτες που έχουν αρνητικό PK.

PRA (Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς): κληρονομική ασθένεια που προκαλεί ατροφία στον αμφιβληστροειδή οδηγώντας σε τύφλωση. Συναντάται στους ανθρώπους, σε διάφορες φυλές σκύλων και σε κάποιες φυλές της γάτας, μεταξύ των οποίων οι Αβησσυνίας και Σομαλίας. Με τη βοήθεια οφθαλμικών εξετάσεων και της υπεύθυνης εκτροφής η εμφάνιση της νόσου έχει περιοριστεί πολύ. Η ασθένεια είναι κληρονομική, πράγμα που σημαίνει ότι αν ζευγαρώσουν δυο φορείς η νόσος θα περάσει στους απογόνους. Με ειδικό τεστ DNA μπορούμε να εξακριβώσουμε αν η γάτα μας είναι φορέας, ή αν νοσεί οπότε και τελικά θα τυφλωθεί. Οι γάτες που είναι φορείς PRA επιτρέπεται να ζευγαρώνουν μόνο με γάτες που δεν έχουν τη μετάλλαξη.

  Γιατί λέμε τις γάτες εφτάψυχες;

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Advocate

  Written by Miaow

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΕΡΛ

  Μετατρέψτε ένα παλιό βιβλίο σε ρολόι !