in ,

ΣΙΑΜ

wsiamese

Γάτα Σιαμαία, Γάτα Σιάμ –  Siamese cat: είναι μια από τις ευδιάκριτες και εύκολα αναγνωρίσιμες φυλές γάτας από το διακριτικό χρωματισμό της και  το αμυγδαλωτό  σχήμα  των ματιών με το λαμπρό μπλε χρώμα . Η φυλή προέρχεται από την Ταϊλάνδη. Κατά τον 20ο αιώνα η γάτα σιάμ έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Μία από τις πολλές φυλές των γατών από το Σιάμ περιγράφονται και απεικονίζονται σε χειρόγραφα που ονομάζονται «Tamra Maew» (Cat Ποιήματα) και  εκτιμάται ότι έχουν γραφτεί από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα. Αν και έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες για την προέλευση της γάτας του Σιάμ, είναι πλέον απολύτως βέβαιο ότι ήταν μια πολύ αγαπημένη γάτα στην αρχαία πόλη του Σιάμ Ayudha, που ιδρύθηκε το 1350 και ήταν η πρωτεύουσα του Σιάμ, μέχρι που η φωτιά κατέστρεψε την πόλη κατά τη διάρκεια της εισβολής της Βιρμανίας το 1767.
Στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στην σημερινή πρωτεύουσα  Μπανγκόκ, υπάρχουν χειρόγραφα από Ayudha που παρέχουν μια καταγραφή των ιθαγενών αυτών ζώων,

Στη δεκαετία του 1950, του 1960 η γάτα του Σιάμ αυξάνεται σε δημοτικότητα. Ως αποτέλεσμα των γενεών της επιλεκτικής αναπαραγωγής, η γάτα αυτή απέκτησε σώμα πιο μακρύ, λεπτοκαμωμένο και στενό.  Τελικά η σύγχρονη εμφάνιση της γάτας του Σιάμ είναι εξαιρετικά επιμήκης, άπαχο, σωληνωτό σώμα. Τα πόδια είναι μακριά και λεπτά. Η ουρά  πολύ μεγάλη , που λεπταίνει σταδιακά.  Κεφάλι μεγάλο, τριγωνικό, με λεπτή μουσούδα, σφηνοειδές και με φαρδιά αυτιά. Το πρότυπο της φυλής του σύγχρονου μοντέλου της γάτας Σιάμ τελικά είναι μια γάτα κομψή, λεπτή, ευέλικτη, με  μυώδες σώμα.

picture10

Οι γάτες του Σιάμ είναι ζώα πολύ έξυπνα, ζωντανά και διασκεδαστικά. Μπορούν  και είναι πολύ απαιτητικά και επιτυγχάνουν επιτυχώς να  εμπλέκονται στη ζωή του ιδιοκτήτη τους. Μια γάτα Σιάμ δεν θέλει να αγνοείται και καταφέρνει πάντα να είναι το κέντρο της προσοχής. Ένα είναι σίγουρο, ποτέ δεν θα βαρεθείτε αν έχετε στην κατοχή σας μια γάτα Σιάμ. Οι γάτες αυτές έχουν μια ισχυρή προσωπικότητα και είναι συνήθως πολύ ομιλητικά ζώα με μια δυνατή φωνή. Τη φωνή τους την χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους.

Η γάτα του Σιάμ  ζει συνήθως μέχρι 13 ή 14 ετών, αλλά  είναι γνωστό ότι αυτές οι γάτες όχι σπάνια  έχουν φτάσει την ηλικία των 20 ετών. Η νεφρική νόσο, αλλιώς η γνωστή και ως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η κοινή αιτία θανάτου .

Η «Βασιλική» γάτα του Σιάμ όπως ονομαζόταν κάποτε, πήρε το όνομά της από το Σιάμ  τη σημερινή  δηλαδή Ταϊλάνδη. Το 1884 ο βασιλιάς του Σιάμ θέλοντας να προσφέρει ένα δώρο στον Βρετανό πρόξενο της Μπανγκόκ του χάρισε δύο γάτες Σιάμ, ο οποίος τις πήρε μαζί του στην Αγγλία και έτσι έγιναν γνωστές σε Ευρώπη και Αμερική.

Είναι πολύ χαδιάρες γάτες, έξυπνες αλλά και φιλικές. Το νιαούρισμά τους μοιάζει με κλάμα μωρού, και συνήθως ακούγεται σαν να μιλάνε με ανθρώπινη φωνή. Είναι πολύ επικοινωνιακές και μπορούν εύκολα να συμβιώσουν με όλη την οικογένεια καθώς δεν εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά.

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι τα σκούρα άκρα, αλλά και τα αμυγδαλωτά μπλε μάτια τους. Το κεφάλι τους είναι τριγωνικό με μικρή μουσούδα και μυτερά αυτιά. Το τρίχωμά τους είναι κοντό κ συνήθως ανοιχτόχρωμο, ενώ τα πίσω πόδια τους είναι πιο ψηλά από τα μπροστά. Το βάρος στα αρσενικά κυμαίνεται από 5- 7 Kg ενώ αντίστοιχα στα θηλυκά από 3.5-6 Kg..

  Ταξίδι με κατοικίδιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Advocate

  Written by Miaow

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Που τις βρίσκεις που τις χάνεις… – ΕΙΚΟΝΕΣ

  Αυτή η γάτα βρίσκεται σε κατάσταση… Ζεν! ΒΙΝΤΕΟ