in

Ο “φύλακας άγγελος των γατών” Γέροντας Γελάσιος! (Εικόνες)

Μια αναφορά του νομικου και συγγραφέα Γεώργιου Στεφανάκη αποκαλύπτει τον λόγο της σχέσης του γέροντα Γελασίου με τις γάτες! Ο γέροντας ήταν για πολλούς πρόσωπο αμφιλεγόμενο, λόγω της φροντίδας των υπεράριθμων γατών – που όμως η κάθε υποψία στο πρόσωπό του εξαλείφθηκε καθώς η κοίμησή του ήταν ομολογουμένως οσιακή αφού μεταξύ άλλων προόρισε των θάνατό του.

 

Γράφει ο κ. Στεφανάκης

Βρεθήκαμε συγκυριακά και απρόβλεπτα με τον πατέρα Γελάσιο, τον Παναγιόκλητο Σιμωνοπετρίτη, χειμώνα του 1982, λίγο πριν αναχωρήσω με τη συντροφιά μου για Σιμωνόπετρα. Ο φιλαθωνίτης και γατόφιλος Ιωάννης Παπαβασιλείου, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και θείος μου, γνώριζε λίγα βιογραφικά του Γελάσιου και την αδυναμία του στις γάτες.

Τον πλησίασα εντυπωσιασμένος από το πολυάριθμο κοινόβιο των γατών που κυμαινόταν στις 100-150 και που νιαουριστά είχε καταλάβει τα σκαλιά και την είσοδο του κτιρίου. Αστραπιαία με τη συναίνεση του π. Γελάσιου έβγαλα τη μηχανή και αποτύπωσα παρ’ όλη την έλλειψη επαρκούς φωτισμού, την εικόνα μιας άλλης αγιορείτικης εκδοχής. Το διακόνημα της σίτισης των γατών.

Ο φύλακας άγγελος των γατών ήταν και ο φύλαξ Δάφνης και πάσης παραλίας.
Εκανα τρία-τέσσερα απανωτά κλικ για να διασώσω την εικόνα. Τον γελαστό, αγέρωχο Γελάσιο περιστοιχισμένο από τις πολυάριθμες οικογένειες γατών, που . Η διασταυρωμένη αγάπη στα βλέμματα ανθρώπου και ζώου θα μου μείνει αξέχαστη.

«Γέροντα» του λέω, «με συγκινεί η καθημερινή φροντίδα των γατών, αλλά δεν παύει να είναι μπελάς και να απαιτεί θαλασσινές γνώσεις. Από χιλιόμετρα φαίνεται πως είστε τέκνο της θάλασσας. Η επαφή σας με τα δίχτυα, τα ψάρια, τη βάρκα, τα γατιά, δείχνει πως έχετε φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή του Αιγαίου. Η θάλασσα δεν σας κράτησε, σας κέρδισε το Αγιον Ορος».


«Θέλημα της Παναγίας, τέκνο μου» απάντησε. «Από τα εφηβικά μου χρόνια, θαλασσινός, καπετάνιος, επαγγελματίας ψαράς, αλλά η Παναγία με έγραψε στα χαρτιά της, έσβησε τη λέξη ναυτικός και έγραψε τη λέξη μοναχός. Για να έρθει κανείς στο Αγιον Ορος» συνέχισε, «πρώτα τον γράφει η Παναγία στα χαρτιά της και μετά έρχεται. Θα λέγαμε πως στο Αγιον Ορος ερχόμαστε Παναγιόκλητοι».

«Διαβλέπω μια σχέση μοναδική με το κοινόβιο των γατών. Το έχω συναντήσει με τον μακαριστό Χρυσόστομο του Κελιού του Ευαγγελισμού στις Καρυές, όπου οι γάτες προστατευμένες από την αδελφότητα μακροημέρευαν. Δεν είναι η φιλοζωία ιδέα ανεπτυγμένη στο Αγιον Ορος. Τα σκυλιά σπανίζουν. Θα υπάρχει ασφαλώς κάτι ξεχωριστό, για να ψαρεύετε κάθε πρωί για το κοινόβιο των γατών».

«Γάτα φύλαξ άγγελος μου έσωσε προ ετών τη ζωή. Είχα αποκοιμηθεί στη σκιά του δέντρου, όταν ξύπνησα από μια ταραχή και ασυνήθιστη φασαρία. Η αγαπημένη μου γάτα πρόλαβε το χτύπημα της οχιάς σώζοντας τη ζωή μου, αλλά όχι τη δική της. Το φίδι την πήρε μαζί του. Από τότε φροντίζω ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την αγαπημένη μου γάτα, όλο το κοινόβιο που με συντροφεύει». Η αγάπη στα ζώα, στη φύση μάς έφερε ακόμα πιο κοντά. Το βασικό σας λάθος, έλεγε ο γέροντας Γελάσιος, είναι ότι βάζετε πάντα στην κορυφή της σκάλας των υλικών το χρήμα, αντί να βάλετε την αλήθεια και την αγάπη.Ολοι είμαστε ένας άνθρωπος. Και μία η ευχή του ταπεινού, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» δηλαδή ελέησον τον κόσμο σου όλο.

Η μαρτυρία του γέροντα Γελάσιου είναι χαρακτηριστική. Τίποτα ψεύτικο ή προσποιητό δεν επιβιώνει. Το κλάμα της χαράς, η πνευματική όαση και το χιούμορ σκορπά μια ευωδιά ειρήνης.


Ο γέροντας Γελάσιος προόρισε τον θάνατό του
Ο χωρισμός του από τις γάτες, τη θάλασσα, τη βάρκα, δύσκολος, οδυνηρός. Μερίμνησε για όλα πριν επιστρέψει στη Σιμωνόπετρα.

Ο γέροντας Γελάσιος μας φανέρωσε τον άλλο δρόμο της σωτηρίας. Της αγάπης, της ειρήνης, τους ανυπέρβλητους κωδικούς της εσωτερικής ταπείνωσης. Το οσιακό του τέλος επιβεβαίωσε αυτό που έλεγε ο ίδιος ότι «ο θάνατος είναι ύπνος για ένα ξύπνημα στην αιωνιότητα».

  Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος: “Με τον πενιχρό μισθό μου αναλαμβάνω την φροντίδα των αδέσποτων ζώων”

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Advocate

  Written by CatWay

  Συντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Ο γάτος που διέσωσε κάθε βράδυ τρέχει στην αγκαλιά της. Δείτε τη συγκλονιστική διάσωση και τις αγκαλιές τους! (Βίντεο-Εικόνες)

  Πατατάκια, ζαμπόν και τυρόπιτες η αιτία θανάτου του ελαφιού της Πάρνηθας