in , ,

Η γλώσσα του σώματος της γάτας σας

Ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να σκεφτούν ότι η δυνατότητα της γάτας τους να επικοινωνήσει περιορίζεται στο γουργούρισμα και στο νιαούρισμα.

cef09c4dc3d0d8d265ab7ea9482b510d_l

Στην πραγματικότητα οι γάτες επικοινωνούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Χρησιμοποιούν ήχους, στάση σώματος, αυτιά, στόμα και ουρά και έχουν ένα εκτεταμένο λεξιλόγιο για να μιλήσουν σε άλλες γάτες. Οι μητέρες γάτες ειδικότερα, έχουν μια ευρεία γκάμα ήχων που τις βοηθούν να επικοινωνήσουν με τα γατάκια τους για να τα εκπαιδεύσουν.

Το γουργούρισμα συνήθως σημαίνει ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Το γουργούρισμα διαφέρει από το σιγανό ουρλιαχτό που επιφυλάσσει για παρείσακτους σκύλους ή άλλες γάτες.

Το νιαούρισμα μπορεί να χωριστεί σε μία σειρά ήχων, αλλά βασικά όλοι εκφράζουν την επιθυμία για προσοχή. Οι ήχοι περιλαμβάνουν:

 • Το σύντομο, υψηλής συχνότητας νιαούρισμα της γάτας που περιφέρεται μέσα στο σπίτι αναζητώντας τον ιδιοκτήτη της
 • Το δυνατότερο και πιο επίμονο νιαούρισμα όταν θέλει να ανοίξετε μια πόρτα ή απαιτεί να φάει και
 • Την κραυγή που βγάζει σε ορισμένες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως όταν είναι κλεισμένη σε ταξιδιωτικό καλάθι ή όταν κάποιος της πατήσει κατά λάθος την ουρά.

Η γλώσσα του σώματος της γάτας είναι ένα συναρπαστικό θέμα. Γενικά, η κοινή λογική θα σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες της γάτας σας. Ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα σημάδια είναι η στάση της γάτας που δηλώνει ευχαρίστηση, εντελώς χαλαρή με μισόκλειστα μάτια. Μια χαλαρωμένη γάτα τεντώνεται και σιγά σιγά απλώνει και μαζεύει τα νύχια της. Ο βηματισμός είναι ένα άλλο σημάδι που συχνά συνοδεύεται από το γουργούρισμα. Είναι μια ανάμνηση των ημερών του θηλασμού όπου ο βηματισμός διέγειρε τη ροή του γάλακτος.

Τα αυτιά της γάτας θα σας πουν, επίσης, πολλά για την πνευματική της κατάσταση. Μια γάτα θα τεντώσει τα αυτιά της προς τα μπρος όταν βρίσκεται σε εγρήγορση, όταν βρίσκεται έξω και κυνηγά ή όταν ακούσει έναν ενδιαφέροντα ήχο. Μια νευρική γάτα θα τραβήξει απότομα τα αυτιά της πίσω και μια πολύ φοβισμένη ή επιθετική γάτα θα δείξει τα αυτιά της τα οποία είναι εντελώς ίσια και κολλημένα πάνω στο κεφάλι της.

Μην ξεχνάτε ότι η γλώσσα της γάτας έχει πολύ περισσότερες χρήσεις από την αντίστοιχη ανθρώπινη. Η γλώσσα παρέχει πολλές πληροφορίες για το περιβάλλον της γάτας. Οι γάτες κυριολεκτικά ‘μυρίζουν’ με τη γλώσσα τους. Η γλώσσα χρησιμοποιείται κατά κόρον για περιποίηση δική της ή άλλων γατών. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αποθαρρύνετε τη γάτα να σας γλείφει και να σας φιλά, ενώ πρέπει επίσης να εξηγήσετε στα παιδιά γιατί αυτό δεν είναι επιθυμητό.

Το παράστημα της ουράς της γάτας θα σας δώσει μια ιδέα για τη διάθεσή της. Μια γάτα που τρέχει να σας συναντήσει θα έχει σηκωμένη την ουρά της σε χαιρετισμό, ενίοτε με την κορυφή λυγισμένη. Ένα απαλό ρυθμικό χτύπημα της άκρης της ουράς δείχνει ευχαρίστηση (σε μία χαλαρή γάτα) ή προσδοκία (σε μία κυνηγό έτοιμη να ορμήσει ή μία πεινασμένη γάτα που περιμένει ένα πεντανόστιμο γεύμα που πρόκειται να της σερβίρετε). Προσέξτε μήπως αυτό το ρυθμικό χτύπημα εξελιχτεί σε δυνατό τίναγμα προς τα πίσω. Ό,τι και αν κάνετε, κάτι έχει αρχίσει να ενοχλεί τη γάτα και αν ολόκληρη η ουρά κάμπτεται από πλευρά σε πλευρά, σταθείτε μακριά!

 

Πηγή

  ΣΚΩΤΙΑΣ

  What do you think?

  22 points
  Upvote Downvote
  Advocate

  Written by Miaow

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Όλο και πιο συχνή η παχυσαρκία στα ζώα συντροφιάς!

  Οι άγνωστες «μαρμαρένιες» γάτες