in

Η γάτα σας ουρλιάζει – Τι ακούγεται και τι σημαίνει

Η γάτα σας ουρλιάζει – ή δεν είστε σίγουροι πώς ακούγεται αυτός ο θόρυβος της γάτας; Γιατί φωνάζουν οι γάτες; Ας μιλήσουμε για το τι προκαλεί την γάτα να ουρλιάζει και ποιες γάτες είναι πιο πιθανό να το κάνυν.

Για όσους έχουν ακούσει μια γάτα να φωνάζει, ο ήχος είναι αξέχαστος – ένα διατρητικό, πολύγλωσσο κτύπημα που συγκλονίζει τις αισθήσεις και απαιτεί την αδιαίρετη προσοχή σας. Μια γάτα που ουρλιάζει μπορεί να σας ξυπνήσει ακόμη και από τον βαθύτερο ύπνο. Μια τέτοια γάτα μπορεί να δημιουργήσει εικόνες “Halloween” με αψιδωτές πλάτες, εκτεταμένα νύχια και απογυμνωμένους κυνόδοντες. Και το πιο σημαντικό, μπορεί να τρομάξει πολύ όχι μόνο εσάς αλλά και άλλες γάτες, κάτι που συχνά (αλλά όχι πάντα) είναι ακριβώς αυτό που ήθελε να επιτύχει.

Πώς ακούγεται η κραυγή της γάτας;
Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ μια κραυγή γάτας, ίσως έχετε πάει σε ένα στοιχειωμένο σπίτι; Γνωρίζετε εκείνα τα ανοιξιάτικα, φρικιαστικά φάντασμα που πηδούν έξω από τους τοίχους τη στιγμή που δεν το περιμένετε; Ναι – έτσι νιώθουμε όταν για πρώτη φορά ακούμε μια γάτα να φωνάζει – ειδικά όταν είναι η γάτα μας που ουρλιάζει.

Εάν χρειάζεστε μια υπενθύμιση ότι αυτά τα χαριτωμένα, που τρελαίνονται για αγκαλιές, πλάσματα που αγαπάμε, έρχονται πλήρως “φορτωμένα με τα ένστικτα και τον εξοπλισμό” για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν το θήραμά τους, απλώς ακούστε μια γάτα να φωνάζει. Είναι ένας ήχος που μας “τρυπάει τα αυτιά” και οι γάτες το χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων.

Μια γάτα που φωνάζει ακούγεται σαν ανθρώπινη κραυγή, λίγο πιο επείγουσα και απελπισμένη – σαν κάτι από ταινία τρόμου. Ο ήχος μπορεί να ανέβει και να πέσει σε ένταση, , ή μπορεί να είναι ξαφνική και να συρρικνωθεί, που ισοδυναμεί με ανθρώπινη φωνή, Δείτε το!”

Ακολουθεί ένα βίντεο με κραυγές γάτας για επίδειξη:

Σημείωση: Για μια γάτα που ουρλιάζει σε μια εξωτερική γάτα, καλύψτε τα παράθυρα ή τις πόρτες έτσι ώστε το γατάκι σας να μην μπορεί πλέον να δει την γάτα που βρίσκεται απ’έξω. Μια (απαλή!) Πετσέτα (παρόμοια με αυτό που έχει γίνει στο τέλος αυτού του βίντεο) θα πρέπει επίσης να βοηθήσει να αποσπάσει την προσοχή και να διασώσει την κατάσταση.

Τι φωνάζει η γάτα;
Μια «κραυγή» είναι ένας από τους εκατοντάδες ήχους που μπορούν να κάνουν οι γάτες. Στην πραγματικότητα, οι γάτες είναι εξαιρετικά φωνητικά ζώα, ικανά να κάνουν σχεδόν δέκα φορές περισσότερους ήχους από τα σκυλιά. Όμως, η κραυγή της γάτας είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται – μια συνεχής, έντονη φωνή που συχνά συνοδεύεται από γρυλίσματα ή ουρλιαχτά. Η κραυγή της γάτας είναι άμεση και εντελώς χαρακτηριστική – δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψετε αυτόν τον ήχο με κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Η κραυγή της γάτας είναι αρκετά ασυνήθιστη στα αυτιά μας, γι ‘αυτό και ακούγεται τόσο σοκαριστική. Η ώρα της ημέρας που συνήθως φωνάζει η γάτα κάνει αυτόν τον ήχο ακόμη πιο ανησυχητικό. Είναι πιο πιθανό να ακούσετε τις γάτες να ουρλιάζουν ενώ είναι στο σκοτάδι και προσπαθείτε να κοιμηθείτε για τον απλό λόγο ότι οι γάτες είναι “λυκοφωτικές”, που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες την αυγή και το σούρουπο – και αυτό, βεβαίως, περιλαμβάνει μάχες και από το παράθυρο του υπνοδωματίου σας.

Γιατί φωνάζουν οι γάτες;
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι γάτες κραυγάζουν είναι επειδή είναι θυμωμένες ή φοβισμένες – ως εκ τούτου συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια τσακωμών γατών. Σύμφωνα με τον συμπεριφοριστή γατών Jackson Galaxy, «Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ξεκινά με το αντανακλαστικό «μάχη ή φυγή». Αν δεν υπάρχει πουθενά να φύγεις, η μόνη επιλογή είναι να πολεμήσεις. Μια γάτα επιθετική στο φόβο είναι εξαιρετικά τρομακτική από μόνη της. Αυτή είναι μια γάτα που μπορεί να σε βλάψει άσχημα και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί!”

Οι γάτες δεν φωνάζουν μόνο από επιθετικότητα. Οι γάτες μπορεί επίσης να ουρλιάζουν και όταν είναι άρρωστες. Ο Galaxy συνιστά να επιμείνετε σε κτηνιατρικές εξετάσεις για να αντιμετωπίσετε τυχόν επιπλοκές στην υγεία της γάτας σας πριν γίνουν τόσο σοβαρές ώστε να δικαιολογηθεί μία από αυτές τις κραυγές. Η γήρανση των γατών μπορεί να εμφανίσει σημάδια σύγχυσης ή άνοιας και μπορεί να ουρλιάζουν εάν τρομάζουν ή φοβούνται το περιβάλλον τους.

Οι γάτες μπορεί επίσης να ουρλιάζουν αν βρίσκονται σε κίνδυνο. Κλειδώσατε κατά λάθος το γατάκι σας σε μια ντουλάπα; Πιθανότατα δεν ήταν ντροπαλή να επικοινωνήσει τη δυσαρέσκειά της για την αμέλεια σας. Και αν έχετε ποτέ πατήσει τυχαία την ουρά της γάτας σας, πιθανότατα έχετε αιφνιδιαστεί από το ουρλιαχτό της – μπορεί να ανησυχείσατε τόσο πολύ που ουρλιάξατε και εσείς!

Τέλος, οι γάτες μπορεί να ουρλιάζουν ενώ ζευγαρώνουν ή ψάχνουν για σύντροφο. Περιττό να πούμε, οι ουρλιαχτές γάτες δεν ενδιαφέρονται να ξυπνήσουν τους γείτονες.

Ποιες γάτες είναι πιο πιθανό να ουρλιάζουν;
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συμπεριφορές, ορισμένες γάτες είναι πιο πιθανό να ουρλιάζουν από άλλες. Δύο σημαντικοί παράγοντες είναι η ιδιοσυγκρασία και το περιβάλλον της γάτας – είναι η γάτα που ζει σε ένα σπίτι με πολλές γάτες όπου χρειάζεται τακτικά να επιβάλλει την κυριαρχία της στην κοινωνική ιεραρχία; Είναι υπερβολικά διεγερμένη ή τρομαγμένη; Αντιμετωπίστηκε ως γατάκι; Όλες αυτές οι πτυχές της ανάπτυξης μιας γάτας μπορούν να την κάνουν να ουρλιάξει.

Επιπλέον, οι γάτες που δεν ψεκάζονται ή στειρώνονται είναι πιο πιθανό να φωνάζουν από επιθετικότητα ή λόγω ορμονών. Όταν υιοθέτησα για πρώτη φορά τη γάτα μου, τον Φοίνιξ, ήταν σε εκγρήγορση και ταραχή και περιπλανιόταν στο σπίτι ουρλιάζοντας τη νύχτα για αρκετές μέρες έως ότου μπόρεσα να την συνεφέρω.

Ο Galaxy προσφέρει αυτό το κομμάτι συμβουλών: «Η μη στειρωμένη γάτα περιλαμβάνει τόσο τη μητρική επίθεση (εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά σε μια νέα μητέρα όταν υπερασπίζεται τα γατάκια της) όσο και την επίθεση εδαφικής τομάτας. Οι μη στειρωμένες γάτες, τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές, τείνουν να είναι πιο επιθετικές, αλλά και πολύ κυριαρχικές, και είναι επίσης ικανές να ψεκάζουν ούρα οπουδήποτε και σε όλες τις βολικές επιφάνειες. Η λύση: φυσικά, η στείρωση! »

  Οι σκύλοι και οι γάτες αγαπούν σαν κι εμάς

  What do you think?

  22 points
  Upvote Downvote
  Advocate

  Written by Miaow

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Βαριέται η γάτα σας;

  Vegan τροφή για γάτες. Είναι κατάλληλη;