in ,

Γάτα: Ο μοναχικός κυνηγός – Η σχέση με το “παρελθόν” της και οι “νεοφιλικές” διατροφικές της συνήθειες

γατάκι κολυμπάει

image

Η  οικόσιτη γάτα (Felis catus)  είναι πιθανόν απόγονος της Felis silvestris libyca, ενός υπο-είδους της αφρικανικής αγριόγατας η οποία εξημερώθηκε για πρώτη φορά 6.000 έως 10.000 χρόνια πριν. Πολλές από τις διατροφικές συνήθειες του προγόνου της αποτυπώνονται στις σημερινές διατροφικές προτιμήσεις των εξημερωμένων γατών.

Η γάτα είναι αποκλειστικά σαρκοφάγο ζώο με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το ένστικτο του κυνηγού. Σε αντίθεση με το σκύλο, η γάτα δεν προσδίδει καμία «κοινωνική αξία» στην τροφή της. Οι σκύλοι κυνηγούσαν σε αγέλες, ενώ οι γάτες μοναχικά. Οι σκύλοι που θανάτωναν ένα θήραμα, έτρωγαν πρώτοι, λαμβάνοντας τα καλύτερα κομμάτια της λείας. Η τελετουργική διαδικασία της κατανάλωσης του φαγητού από το σκύλο τους έδινε ξεχωριστή θέση μέσα στην αγέλη. Για αυτό το λόγο και η κατανάλωση τροφής από το πιάτο του ιδιοκτήτη τους είναι ενδεικτικό επιβολής της θέσης τους. Από την άλλη, οι σκύλοι κυνηγώντας σε αγέλες είχαν πρόσβαση σε περισσότερα θηράματα για αυτό και είναι προσαρμοσμένοι περισσότερο σε ένα λαίμαργο τρόπο ζωής.

Η γάτα, όμως, δείχνει να απολαμβάνει το γεύμα της σαν κυνηγός και δεν εκδηλώνει τη λαίμαργη συμπεριφορά του σκύλου. Αφιερώνει χρόνο στο να διαμελίσει και να γευτεί τη λεία της.  Ίσως η μοναδική περίπτωση που θα μπορούσε να εκδηλωθεί λαίμαργη συμπεριφορά είναι η παρουσία και άλλων γατών με σχέση ανταγωνισμού, σε περιορισμένο χώρο. Μία δυναμική γάτα μπορεί να μην αφήσει μια φοβισμένη να πλησιάσει το φαγητό αν η θέση είναι κοινή για όλες. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, φροντίζουμε ο αριθμός των δοχείων τροφής και νερού να είναι ένας παραπάνω από τον πληθυσμό των γατών.

Domestic cat holding a bird

Τέλος, οι γάτες δεν εγκαταλείπουν ποτέ την κυνηγετική τους συμπεριφορά, ακόμα και αν είναι οικόσιτες και η παροχή του φαγητού άφθονη. Είναι μοναχικός κυνηγός και προικισμένη με κατάλληλης κατασκευής στοματική κοιλότητα ενώ οι κερατινοποιημένες θηλές που φέρει στη γλώσσα της βοηθούν στην αποκόλληση του λίπους από το θήραμα. Τέλος, ο γαστρεντερικός σωλήνας της έχει  μήκος μόνο 2 μέτρα γεγονός που επιτρέπει τη γρήγορη πέψη των τροφών. Συνεπώς, μεταφέρει πολύ μικρό «μη ωφέλιμο» βάρος. Είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για κυνήγι και η συμπεριφορά αυτή μεταλαμπαδεύεται στα νεαρά γατάκια από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο εργαστηρίου αποκάλυψαν ότι οι γάτες καταναλώνουν περίπου 12-20 γεύματα κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Αυτό είναι περισσότερο έκδηλο όταν η τροφή παρατίθεται κατά βούληση και δεν υπάρχει άλλος ανταγωνιστής. Είναι ζώα εκλεκτικά, τα οποία δύσκολα προσαρμόζονται σε καινούριες γεύσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα να απορρίψουν και τις οικίες γεύσεις. Το αίσθημα μονοτονίας που τους δημιουργείται παρατηρείται συχνά σε ζώα καλά κοινωνικοποιημένα, τα οποία διαβιώνουν σε οικείο περιβάλλον.

duk1n-what-matters-is-how-see-youself_1359554587726

Είναι νεοφιλικά ζώα, δηλαδή προτιμούν να δοκιμάσουν και νέες γεύσεις, επιτυγχάνοντας έτσι διατροφική ισορροπία. Εδέσματα με μπαχαρικά και ζάχαρη, καθώς και αυτά με ταγγισμένα λίπη δεν προτιμώνται. Βέβαια, η ανταπόκριση στη νέα διατροφή εξαρτάται σημαντικά από την γευστικότητα και την εξοικείωση με το περιβάλλον. Συνήθως, τα στρεσαρισμένα ζώα εκδηλώνουν νεοφοβική συμπεριφορά, αποστροφή δηλαδή στη νέα τροφή. Ανάλογες αντιδράσεις παρατηρούνται όταν η αλλαγή τροφής συνδυάζεται και με αλλαγή περιβάλλοντος. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και ο χώρος που καταναλώνει η γάτα την τροφή της. Απαγορεύεται το μπολ της να είναι κοντά στην αμμολεκάνη. Τα συνήθη κλουβιά νοσηλείας για γάτες σε κλινικές είναι 48×48 cm, αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στη γάτα η οποία καλείται σε τόσο μικρό χώρο να καλύψει όλες βιολογικές ανάγκες. Η ελάχιστη απόσταση οφείλει να είναι 50 cm μεταξύ της τουαλέτας, της τροφής, του νερού και του χώρου που αναπαύεται!

huntin10

Γενικότερα, οι γάτες προτιμούν την τροφή υπό μορφή ζελέ, σε αντίθεση με την ξηρή τροφή. Αυτό γιατί εξαιτίας της περισσότερης υγρασίας τους αναδύουν περισσότερα αρώματα ενώ η υφή τους μοιάζει με εκείνη της λείας με μεγάλα κομμάτια κρέατος που μπορούν να κοπούν και να καταποθούν. Οι ίνες μάλιστα του φρέσκου κρέατος στη φύση λειτουργούσαν σαν οδοντικό νήμα για τον καθαρισμό των δοντιών. Η κατανάλωση κρέατος που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία τους στερεί αυτήν την δυνατότητα. Η ιδανική θερμοκρασία του γεύματος είναι οι 30-38ο C, όση δηλαδή και η θερμοκρασία του θηράματος στη φύση! Για αυτό το λόγο και επιβάλλεται η αναθέρμανση της κονσέρβας πριν την παράθεση της. Η γεύση της τροφής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του γεύματος., Η όξινη γεύση είναι πιο ελκυστική για τις γάτες.

cat-hunting-jennifer-barnard

 

Όλα τα αιλουροειδή, έχουν μια γενετική ανωμαλία που τα εμποδίζει να γευτούν το γλυκό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι γάτες δείχνουν από αδιαφορία μέχρι δυσφορία για τα φρούτα και τις γλυκές τροφές. Όσον αφορά την αλμυρή γεύση δεν διακρίνονται ως προς την αναγνώριση της καθώς το αλάτι βρίσκεται με φυσικό τρόπο στη λεία τους, σε αντίθεση  άλλα θηλαστικά, ειδικά φυτοφάγα, τα οποία την αντιλαμβάνονται. Τέλος, ας μη λησμονούμε ότι σε αντίθεση με το σκύλο η διατροφή της είναι κατά αποκλειστικότητα πρωτεϊνική και δεν δείχνουν τάση να εγκαταλείψουν το μοτίβο αυτό.

cat-589585_960_720

Η διατροφική συμπεριφορά της γάτας επηρεάζεται σημαντικά από τις εμπειρίες που είχε κατά τον απογαλακτισμό. Οι Wyrwicka και συν. (1993) είπαν χαρακτηριστικά «Η μικρή γάτα της οποίας η μητέρα τρώει  μπανάνες κατά τον απογαλακτισμό, θα προτιμήσει τις μπανάνες από το ωμό κρέας!» Γενικά, η επιλογή της τροφής από τα νεογέννητα γατάκια γίνεται με βάση την επιλογή της μητέρας τους. Οι προγεννητικές εμπειρίες (με δεδομένο ότι η αίσθηση της γεύσης ξεκινά να λειτουργεί λίγες μέρες πριν τον τοκετό), οι εμπειρίες κατά τον απογαλακτισμό και μετά από αυτόν είναι σε θέση να διαμορφώσουν το διατροφικό προφίλ της γάτας σας, σε νεοφιλικό ή νεοφοβικό. Πάντως, η γεύση δεν αποτελεί την δυνατή αίσθηση της γάτας, αν αναλογιστεί κανείς ότι διαθέτει μόνο 473 γευστικούς κάλυκες σε αντίθεση με τους 9.000 που διαθέτει ο άνθρωπος.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις της οικόσιτης γάτας στο νερό θα μπορούσαμε  να υπογραμμίσουμε ότι η τάση που δείχνει προς το τρεχούμενο νερό της βρύσης, το νερό που καθαρίζει την τουαλέτα ή γεμίζει την μπανιέρα οφείλεται στο λεγόμενο «σύνδρομο της ερήμου». Φοβάται διαρκώς ότι θα της λείψει. Στη φύση ο άγριος πρόγονος αναζητούσε πηγές τρεχούμενου νερού. Για την οικόσιτη γάτα είναι σημαντικό το νερό να ανανεώνεται συχνά, να είναι μακριά από την τροφή της και τέλος, η διάμετρος του μπολ να είναι μεγαλύτερη από την επιφάνεια που καλύπτουν τα μουστάκια της. Αυτές οι «τρίχες» είναι οι «κεραίες» της τετράποδης φίλης σας……

-Επιμέλεια άρθρου-

Βίκυ Σαπανίδου, Κτηνίατρος Ιατρείο Μικρών Ζώων Αγίας Σοφίας 106 Θεσσαλονίκη

πηγή

  Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τη γάτα μας από τη ζέστη;

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Advocate

  Written by Miaow

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  13χρονος γάτος υιοθετήθηκε από μία νέα γυναίκα και δεν σταματά να της δείχνει την ευγνωμοσύνη του!

  Ο σκύλος έλειπε από το σπίτι για 10 μέρες – Όταν η γάτα τον ξαναείδε συνέβη το απίστευτο! Τέτοιο πράγμα δεν το έχετε ξαναδεί! ΒΙΝΤΕΟ