in

Βαριέται η γάτα σας;

Συχνά θεωρούμε τις γάτες ως απομακρυσμένες, αδιάκριτες και λιγότερο κοινωνικές από τους σκύλους. Η αλήθεια είναι ότι οι γάτες έχουν ανάγκες και θέλουν να διασκεδάζουν και να αισθάνονται ικανοποιημένες.

«Η πλήξη και η έλλειψη ψυχικής διέγερσης είναι πραγματικά σημαντικά επειδή επηρεάζει πραγματικά την ψυχή της γάτας», λέει η Δρ Jamie Richardson, επικεφαλής του ιατρικού προσωπικού στο Small Door Veterinary. «Όταν μια γάτα βαριέται, μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμια συμπεριφορά επειδή θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να διασκεδάσουν».

Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τους γονείς των εσωτερικών γατών, καθώς η γάτα μπορεί να διασκεδάσει με κατούρημα έξω από το κιβώτιο απορριμμάτων ή με το να κρέμεται από κουρτίνες. Αν και αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους ανθρώπους, είναι σημαντικό να σκεφτούμε γιατί το κάνει η γάτα.

«Όταν οι γάτες βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, είναι σε θέση να έχουν πολλή διέγερση και να αξιοποιούν το αρπακτικό τους ταπεραμέντο», λέει ο Δρ Ρίτσαρντσον. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να “οικοδομήσουμε” μέσα σε αυτό ώστε να τις βοηθήσουμε να είναι μέσα στην φύση τους. Αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε και να το επαναλαμβάνουμε όσο μπορούμε για να τους δώσουμε εκείνη την ψυχική διέγερση που πραγματικά χρειάζονται. ”

Ο Δρ Richardson μοιράζεται σημάδια ότι η γάτα σας που δείχνουν όταν βαριούνται και λύσεις για να κάνετε τη ζωή τους πιο διασκεδαστική και ικανοποιητική.

 

Αδιάκοπο νιαούρισμα
Εάν η γάτα σας είναι επιπλέον φωνητική, μπορεί να σας λέει ότι βαριέται.

«Μερικές φορές, είναι πόνος ή ιατρικό ζήτημα όπως η άνοια», λέει ο Δρ Ρίτσαρντσον. «Άλλες φορές, είναι μια συμπεριφορά για να τραβήξει την προσοχή σας. Θέλουν κάποιον να τους διασκεδάσει και να αλληλοεπιδράσει μαζί τους. ”

Αυτοτραυματισμός
Εάν η γάτα σας δεν είναι πνευματικά εμπλουτισμένη, όχι μόνο μπορεί να βαρεθεί, αλλά να ανησυχεί και να είναι ψυχαναγκαστική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική περιποίηση.

«Θα γλείψουν υπερβολικά τη γούνα, ειδικά στον εσωτερικό μηρό ή στην κοιλιά τους», λέει ο Δρ Ρίτσαρντσον. «Μερικές φορές, οι γάτες το κάνουν υπερβολικά, και ερεθίζουν το δέρμα τους».

Καταστροφικές στο σπίτι
Εάν έχετε ένα νέο μωρό, μετακομίσετε με έναν σύντροφο ή φεύγετε από το σπίτι περισσότερο και η γάτα σας αρχίζει να ουρεί στο μαξιλάρι σας, δεν είναι παράλογο.

«Όταν βαριούνται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και μπορεί να ουρήσει αλλού», λέει ο Δρ Ρίτσαρντσον. “Ένα κοινό μέρος είναι στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη.”

Άλλες καταστροφικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν αναρρίχηση και ταλάντευση από τις κουρτίνες.

Υπερκατανάλωση και καθιστική συμπεριφορά
Οι νεότερες γάτες συχνά προσπαθούν να βρουν τρόπους να διασκεδάσουν και περιλαμβάνουν την ενεργό δράση, αλλά οι μεγαλύτερες γάτες είναι πιο πιθανό να αποσυρθούν και να τρώνε υπερβολικά, λέει ο Δρ Ρίτσαρντσον. Αυτό γίνεται ένας φαύλος κύκλος με κακές επιπτώσεις στην υγεία.

«Μόλις μια γάτα γίνει πιο καθιστική, θέλουν να κινούνται λιγότερο, γίνονται βαρύτερες και είναι πιο δύσκολο να ξεκινήσουν έναν πιο έντονο τρόπο ζωής», λέει ο Δρ Ρίτσαρντσον. “Μια υπέρβαρη γάτα δεν πρόκειται να θέλει να παίξει και να κάνει μερικά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πιο αδύνατες για να απολαύσουν τη ζωή.”

Όπως και στους ανθρώπους, η παχυσαρκία στις γάτες ασκεί πίεση στις αρθρώσεις και μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Πώς να διατηρήσετε τη γάτα σας απασχολημένη;
Η πλήξη είναι αναστρέψιμη, ακόμη και σε επίμονα γατάκια. Ο Δρ. Ρίτσαρντσον λέει ότι το κλειδί είναι να βρεις τρόπους για να τους διεγείρεις. Παρέχετε στην γάτα σας τα κατάλληλα μέρη για να αναρριχηθεί και να βλέπει τον κόσμο έξω από το σπίτι.

«Υπάρχουν γατάκια για κάθε χώρο,» λέει. “Τα παράθυρα μπορούν να είναι υπέροχα για τις γάτες επειδή μπορούν να παρατηρούν τον κόσμο και τα πουλιά.”

Τα πάρκα γάτας και οι αιώρες δημιουργούν άνετα σημεία για να κάθεται μια γάτα και ιδίως όταν βρίσκονται μπροστά σε παράθυρο.

Τα παιχνίδια μπορούν επίσης να παρέχουν λύση, αλλά οι γάτες μπορούν να είναι πιο επιλεκτικές από τους σκύλους.

«Κάθε γάτα έχει διαφορετικές προτιμήσεις», λέει ο Δρ Ρίτσαρντσον.

Πειραματιστείτε με μια ποικιλία επιλογών, όπως φτερά, μηχανοκίνητα παιχνίδια, ραβδιά και catnip. Παιχνίδια παζλ, τροφοδότες Doc και Phoebe και δείκτες λέιζερ παίζουν στα ένστικτα κυνηγιού της γάτας.

«Βεβαιωθείτε ότι ο δείκτης λέιζερ έχει ένα τελικό σημείο», λέει ο Δρ.

Οδηγήστε τη γάτα σε φαγητό ή σε ένα παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο θα νομίζει ότι κυνηγούσε κάτι.

Τέλος, ο Δρ. Ρίτσαρντσον συμβουλεύει τους γατογονείς να συμβουλευτούν τον κτηνίατρο εάν παρατηρήσουν αλλαγή στη συμπεριφορά των γατών τους. Μερικές φορές, αυτά είναι σημάδια άλλων προβλημάτων υγείας.

 

  2 γάτες σε ένα σπίτι

  What do you think?

  21 points
  Upvote Downvote
  Advocate

  Written by Miaow

  Παλαιότητα ΜέλουςΣυντάκτης Περιεχομένου

  Comments

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Loading…

  0

  Ασυνείδητος πυροβόλησε γάτα επειδή μπήκε στην αυλή του σπιτιού του

  Η γάτα σας ουρλιάζει – Τι ακούγεται και τι σημαίνει