Παρασκευή , Σεπτέμβριος 21 2018
News :
Home / CatMag / Υγεία / Διατροφή / Παθαίνουν λεπτοσπείρωση οι γάτες;

Παθαίνουν λεπτοσπείρωση οι γάτες;

Εδώ ίσως θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για το «θαύμα» της φύσης ή για την ατράνταχτη επαλήθευση της ρήσης: «Τα πάντα εν σοφία εποίησεν»!!!!

Το πιο λογικό θα ήταν να σκεφθεί κανείς πως ο «Παραδοσιακός» κυνηγός του ποντικού, Η ΓΑΤΑ, θα ήταν το συχνότερο θύμα της Λεπτοσπείρωσης. Λογικό και Δίκαιο ίσως να πει κάποιος.


Κατά παράδοξο τρόπο όμως οι γάτες είτε είναι προικισμένες με μια «φυσική» αντίσταση στη νόσο αυτή, είτε η φυσική τους «απέχθεια» για το νερό τις προστατεύει από την επαφή τους με το μικρόβιο στη φύση, αφού δεν βλέπει κανείς συχνά γάτες να βουτάνε σε λίμνες, ποτάμια ή λασπόνερα!


Οι έρευνες ανά τον κόσμο δείχνουν πως ενώ το μικρόβιο της Λεπτοσπείρωσης εντοπίζεται σε ένα μεγάλο αριθμό γατών που συχνά αναπτύσσουν αντισώματα μετά την έκθεσή τους  στο μικρόβιο, ο αντίστοιχος αριθμός των άρρωστων από Λεπτοσπείρωση γατών είναι συγκριτικά κατά πολύ μικρότερος!

Με απλά λόγια: Η γάτα μπορεί να εκτεθεί στο μικρόβιο, αυτό μπορεί να κυκλοφορήσει στο αίμα της, στο ούρο της, να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων ή ακόμα και ήπιας φλεγμονής στο συκώτι και τους νεφρούς της, ΑΛΛΑ σχεδόν ποτέ η γάτα δεν αρρωσταίνει βαριά από Λεπτοσπείρωση. Γι’αυτό και δεν συνηθίζεται να γίνονται εμβολιασμοί κατά της Λεπτοσπείρωσης στις γάτες.

Τώρα…. ή όντως οι γάτες είναι προικισμένες με αυτή τη φυσική αντίσταση στη νόσο από …….Εκείνον

Ή

ως «γάτες» ξέρουν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές! Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει ακόμα!

Το σίγουρο λοιπόν είναι πως η κλινική Λεπτοσπείρωση στις γάτες, με την βαριά της μορφή τουλάχιστον , είναι σπάνια. Αυτό που απαιτεί ακόμα έρευνα και απομένει να αποσαφηνιστεί, είναι ο ρόλος των γατών στη διασπορά της νόσου! Ερευνητές ανά τον κόσμο επισημαίνουν πως ο ρόλος της γάτας στην επιδημιολογία της Λεπτοσπείρωσης ΔΕΝ θα πρέπει να υποτιμάται!

Κατά συνέπεια, γάτες που ζουν έξω και έρχονται αποδεδειγμένα σε επαφή με τρωκτικά (και τα κουβαλούν ως τρόπαια στο σπίτι του ιδιοκτήτη τους!) αλλά και γάτες που συμβιώνουν με μολυσμένους σκύλους, θα πρέπει να εξετάζονται από Κτηνίατρο και να θεωρούνται πιθανοί φορείς της νόσου, έως αποδείξεως του εναντίον! Σε κάποιες δε περιπτώσεις περιστατικών με ύποπτα συμπτώματα που υποδεικνύουν νεφρική βλάβη σε γάτες, οι Κτηνίατροι ίσως θα πρέπει να προσθέτουν στη διαφορική τους διάγνωση και τη νόσο της Λεπτοσπείρωσης.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει από τα παραπάνω να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η επαφή με τις γάτες είναι επικίνδυνη. Αντίθετα, θα πρέπει να εκτιμούμε τον ευεργετικό ρόλο της γάτας στον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών, που είναι η βασική πηγή λεπτοσπείρωσης στη φύση.

♥ Αν η γατούλα σας συνηθίζει να σας φέρνει «δωράκια» από την άγρια φύση, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφθείτε την απολύμανση του περιβάλλοντα χώρου του σπιτιού σας και τη συστηματική και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ μυοκτονία. Ερασιτεχνικές μέθοδοι εξόντωσης των ποντικιών με ανεξέλεγκτη διασπορά ποντικοφαρμάκων, έχει συνήθως σαν αποτέλεσμα την ατυχή δηλητηρίαση των κατοικιδίων σας, ενώ οι ποντικοί………….εξακολουθούν να χορεύουν.


♥Αν οι γάτες της γειτονιάς κουβαλούν συχνά τα θηράματά τους στις αυλές σας, δεν το κάνουν απαραίτητα γιατί θέλουν να σας σπάσουν τα νεύρα. Μπορεί και να προσπαθούν να σας πουν κάτι………για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από ποντίκια και πιθανά από Λεπτοσπείρωση. Η εσκεμμένη δηλητηρίαση των αδέσποτων γατών ΔΕΝ είναι λύση. Είναι διόγκωση του ήδη μεγάλου υπάρχοντος προβλήματος από τα ποντίκια στις γειτονιές των κατά τα άλλα σύγχρονων πόλεών μας!

…………….Διότι όπως λέει και η παροιμία,………….

♥Όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια!!!♥

Αυτό, καλό θα ήταν να το θυμόμαστε!

πηγήvasilikianimalclinic.gr

About CatWay

Δείτε επίσης:

Βασικές οδηγίες για την υγεία των κατοικίδιων

Στο παρακάτω άρθρο αποφάσισα να γράψω κάποια πράγματα με το τι πρέπει να κάνουν οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *