Παρασκευή , Σεπτέμβριος 21 2018
News :
Home / CatMag / Υγεία / Διατροφή / Γιατί η γάτα μου κοιμάται τόσο πολύ; ΒΙΝΤΕΟ

Γιατί η γάτα μου κοιμάται τόσο πολύ; ΒΙΝΤΕΟ

ba54ab83fadbb62c6ec7f5ea2633ddcb

Αν είστε νέος ιδιοκτήτης γάτας ή “νεοφερμένος” στον κόσμο της συμβίωσης μαζί τους, ενδεχομένως να… εντυπωσιαστείτε από τον χρόνο τον οποίο η γάτα αφιερώνει στον ύπνο.

Κατά μέσο όρο, οι γάτες κοιμούνται μέχρι και 15 ώρες την ημέρα – κάποιες, μάλιστα, μπορούν να φτάσουν και τις 20 μέσα σε 24 ώρες! Έτσι, φτάνουμε στο εύλογο ερώτημα : γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολυ;

Ύπνος στη διάρκεια της ημέρας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιληφθούμε είναι πως οι γάτες είναι πολύ πιο ενεργητικές το σούρουπο και την αυγή. Αυτό σημαίνει πως κοιμούνται περισσότερο στη διάρκεια της ημέρας. Ενδεχομένως το γεγονός αυτό να σας σοκάρει όταν πρωτοφέρετε μια γάτα στο σπίτι – η γάτα σας δε θα χάσει χρόνο και θα αρχίσει να εξερευνά τους χώρους σας άμεσα, μπλέκοντας σε μπελάδες – συνήθως όσο εσείς κοιμάστε! Αλλά, αφού φάει το πρωινό της και τη στιγμή που οι υπόλοιποι στο σπίτι ετοιμάζονται για μια νέα ημέρα, θα τη βρείτε να κοιμάται σε κάποια άκρη για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.

Συντήρηση ενέργειας

Οι γάτες έχουν τη φυσιολογία ενός αρπακτικού ζώου. Αυτό σημαίνει πως προορίζονται να κυνηγούν – κυρίως το βράδυ. Τα μεγαλύτερα αιλουροειδή όπως τα λιοντάρια έχουν επίσης την τάση να κοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας και να κυνηγούν το βράδυ. Αν και οικόσιτες, οι “σπιτικές” γάτες πράττουν παρομοίως. Ακόμα και όταν παίζουν, οι γάτες επιδεικνύουν το ένστικτο του κυνηγού καθώς κρύβονται μέσα στις σκιές και, δίχως καμια προειδοποίηση ορμούν στο “θύμα” τους.

Προφανώς το κυνήγι απαιτεί σεβαστά ποσά ενέργειας. Είτε η γάτα σας κυνηγά κάποιο θήραμα εκτός σπίτιού είτε τρέχει πίσω από μια μπαλλίτσα στα δωμάτιά σας, χρησιμοποιεί όλη αυτή την ενέργεια που πήρε κοιμώμενη για ώρες.

Ελαφρύς και βαθύς ύπνος

Όπως οι άνθρωποι, οι γάτες κοιμούνται ελαφριά ή πολύ βαθιά.

Όταν η γάτα παίρνει απλώς έναν “υπνάκο” ( ο οποίος διαρκεί δεκαπέντε με τριάντα λεπτά ) τοποθετεί το σώμα της κατά τέτοιο τρόπο ώστε, αν παραστεί ανάγκη, να μπορεί να… πεταχτεί σαν ελατήριο την ίδια στιγμή!

Ο βαθύς ύπνος της γάτας διαρκεί μόλις πέντε λεπτά. Μετά την πάροδό του, η γάτα επιστρέφει στον ελαφρύ της ύπνο. Αυτή η εναλλαγή μεταξύ ελαφρύ και βαθύ ύπνου συνεχίζεται μέχρι η γάτα να ξυπνήσει.

Τα μικρά γατάκια αλλά και οι γηραιότερες γάτες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από μια γάτα μέσης ηλικίας.


Γατάκι ηλικίας ενός μήνα που αρνείται… πεισματικά να ξυπνήσει

Βροχερές μέρες

Δε θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γάτες επηρεάζονται από τον καιρό, όπως και οι άνθρωποι. Η συμπεριφορά της γάτας ποικίλλει ανάλογα με τη ράτσα της, την ηλικία της και τη γενικότερη κατάστασή της. Έχει παρατηρηθεί όμως πως, σε γενικές γραμμές, η οποιαδήποτε κάτα κοιμάται περισσότερο όταν ο καιρός είναι άστατος. Ακόμα και αν έχει την τάσει να περνάει όλη της τη μέρα μέσα στο σπίτι, ο κρύος ή βροχερός καιρός θα την κάνει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στον ύπνο της.

Προσαρμογή του ύπνου

Όπως ήδη αναφέραμε, οι γάτες είναι περισσότερο δραστήριες από το σούρουπο ως την αυγή. Παρολαυτά είναι και αρκετά κοινωνικές, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να προσαρμόσουν τον ύπνο τους έτσι ώστε να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μαζί σας! Οι γάτες, επίσης, μπορούν να προσαρμόσουν τον ύπνο τους ανάλογα με τις ώρες του φαγητού – γιαυτό και μια γάτα που μένει εντός του σπιτιού κοιμάται περισσότερο από μια γάτα που αναζητά έξω το φαγητό της.

Κάντε τη ζωή της γάτας σας πιο ενδιαφέρουσα!

Αν στο σπίτι σας δεν συμβαίνει κάτι το… συνταρακτικό, μην κατηγορείτε τη γάτα σας επειδή κοιμάται συνεχώς! Αν θέλετε να τη βλέπετε συχνότερα να τριγυρνά μαζί σας, αφιερώνετέ της περισσότερο χρόνο παίζοντας ή δίνοντάς της παιχνίδια για να περνά την ώρα της πιο ευχάριστα. Μην ξεχνάτε πως, εφφόσον αυξήσετε τη δραστηριότητά της, θα τη βοηθήσετε να γυμνάσει τους μύες και την καρδιά της, χάνοντας παράλληλα και βάρος!

Ανησυχητικά σημάδια

Αν η γάτα σας κοιμάται περισσοτερο απ’ ό,τι συνήθως, ενδεχομένως να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή να είναι άρρωστη. Να θυμάστε πάντως πως τα νεαρά γατάκια, όπως ήδη αναφέραμε, κοιμούνται περισσότερο. Όταν ένα μωρό γατάκι κοιμάται, ελευθερώνονται συγκεκριμένες ορμόνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή του ανάπτυξη. Παρομοίως, και οι μεγάλες ηλικιακά γάτες κοιμούνται παραπάνω, αφού χρειάζονται τον ύπνο. Έχετε το νου σας για άστατο, δίχως προγραμματισμό ύπνο και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν κάτι σας φαίνεται παράξενο.

Σε περίπτωση που η ενήλικη γάτα σας κοιμάται περισσότερο, ελέγξτε τα ούλα της. Αν είναι χλωμά, ενδέχεται η γάτα σας να πάσχει από αναιμία. Η αναιμία προκαλεί λήθαργο και αυξημένη κούραση σε όλα τα ζώα. Και σε μια τέτοια περίπτωση, η συμβολή του κτηνιάτρου είναι άκρως απαραίτητη.

Ανεξάρτητα του αν η γάτα σας είναι στειρωμένη ή όχι, το επίπεδο δραστηριότητάς της εξαρτάται από το κάτα πόσο “φορτίζει τις μπαταρίες της”. Γιαυτό, αφήστε τες να απολαύσουν τον ύπνο τους, εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο σας μαζί τους όταν είναι ξύπνιες!

πηγήpetfriends.gr

About CatWay

Δείτε επίσης:

Βασικές οδηγίες για την υγεία των κατοικίδιων

Στο παρακάτω άρθρο αποφάσισα να γράψω κάποια πράγματα με το τι πρέπει να κάνουν οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *