Τρίτη , Αύγουστος 21 2018
News :
Home / CatMag / Ψέκασμα και ούρηση σε εσωτερικούς χώρους. Καθάρισμα και Εκπαίδευση!

Ψέκασμα και ούρηση σε εσωτερικούς χώρους. Καθάρισμα και Εκπαίδευση!

Οι περισσότερες γάτες είναι πολύ συγκεκριμένες σχετικά με τις συνήθειες τουαλέτας και θα χρησιμοποιούν σταθερά το αμμοδοχείο σε εσωτερικούς χώρους ή χώμα στον κήπο. Αν μαρκάρει και ουρεί στη γωνία του δωματίου, είναι πολύ ανησυχητικό.

Μαρκάρισμα ή ούρηση; Οι γάτες χρησιμοποιούν τα ούρα ως σήμα μυρωδιάς ή «σημάδι» για τις ίδιες ή άλλες γάτες. Η κινητοποίηση για την εναπόθεση ούρων για μαρκάρισμα είναι πολύ διαφορετική από την ούρηση για την ανακούφιση μιας γεμάτης κύστης. Επομένως, είναι σημαντικό να καθοριστεί αν η γάτα μαρκάρει ή ουρεί, επειδή οι πιθανές λύσεις ποικίλλουν. Για να ουρήσει, η γάτα κάθεται και εναποθέτει έναν όγκο ούρων σε μια οριζόντια επιφάνεια. Η γάτα μπορεί έπειτα να γρατζουνίσει στην περιοχή γύρω από τα ούρα, παρόλο που δε συμβαίνει πάντα.

Οι συνηθισμένες περιοχές ακατάλληλης ούρησης περιλαμβάνουν το χαλί, τον καναπέ, τα στρώματα, τις μπανιέρες ή τους νεροχύτες. Στο μαρκάρισμα ούρων, η γάτα είναι όρθια, συνήθως πραγματοποιεί μια κίνηση βάδισης με τα πίσω πόδια της, τρέμει η ουρά της και αποβάλλει μια μικρή ποσότητα ούρων προς τα πίσω, σε μια κάθετη επιφάνεια όπως έναν τοίχο, αφήνοντας ένα καθαρό σημάδι με μυρωδιά. Οι συνηθισμένες περιοχές μαρκαρίσματος περιλαμβάνουν πόρτες, παράθυρα, τα πορτάκια για τις γάτες, κουρτίνες, ηλεκτρικό εξοπλισμό και τσάντες για ψώνια ή σκουπίδια. Μόλις επιβεβαιωθεί τι από τα δύο κάνει μια γάτα, είναι απαραίτητη η ανάληψη δράσης για να επιλυθεί αυτή η συμπεριφορά.

Καθάρισμα

Είτε είναι ατύχημα ή όχι, μόλις η γάτα ουρήσει ή αφοδεύσει σε μια συγκεκριμένη θέση, η ευαίσθητη μύτη της θα την ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσει τη θέση αυτή ξανά ως τουαλέτα. Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε τη συνήθεια είναι να κρατήσετε τη γάτα μακριά από την περιοχή για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να απομακρύνετε οποιαδήποτε μυρωδιά μπορεί να ανιχνεύσει η γάτα και να αλλάξετε τη γεωγραφία της τοποθεσίας χρησιμοποιώντας έπιπλα για να μπλοκάρετε την πρόσβαση.

Πλύνετε την περιοχή με ένα 10% διάλυμα βιολογικού ή ενζυμικού απορρυπαντικού και στη συνέχεια να ξεπλύνετε με κρύο νερό και να αφήσετε να στεγνώσει. Ψεκάστε την περιοχή (χρησιμοποιώντας ένα ποτιστήρι) με χειρουργικό οινόπνευμα. Τρίψτε κι αφήστε να στεγνώσει. Ίσως θέλετε να δοκιμάσετε αρχικά σε μια μικρή περιοχή του ευαίσθητου υφάσματος.

! Να χαρίσουμε σε όλα τα αδικημένα πλάσματα αυτού του πλανήτη το μεγαλύτερο δώρο! ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

To Petfresh (Urine-off) Urine Stain and Odour Remover είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για την απομάκρυνση των κατάλοιπων οσμών. Μπορείτε να το αγοράσετε από το τοπικό κτηνιατρικό χειρουργείο. Το χαλί είναι εξαιρετικά απορροφητικό και τα ούρα συχνά διεισδύουν μέσα από το χαλί στο πάτωμα από κάτω. Αν η περιοχή έχει λερωθεί άσχημα για μια μεγάλη χρονική περίδοο, ίσως χρειαστεί να κόψετε το τμήμα του χαλιού και του πατώματος και να φροντίσετε το μπετόν ή τις σανίδες του πατώματος πριν το αντικαταστήσετε.

mubi-entrevistas-hoy-karasuma-ooji-original

Ιατρικά προβλήματα

Μια γάτα που έχει αρχίσει να ουρεί ανάρμοστα μέσα στο σπίτι θα πρέπει να οδηγηθεί στον κτηνίατρο για έλεγχο. Η κυστίτιδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η γάτα να πιέζεται και συχνά να αφήνει μικρές ποσοτήτων ούρων. Μια μορφή της νόσου του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζεται με το άγχος είναι λιγότερο εμφανής κατά την εμφάνισή της, όμως ένα κοινό σύμπτωμα είναι η ούρηση εκτός του αμμοδοχείου. Οποιαδήποτε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή ερεθισμός μπορεί να κάνει η γάτα ουρήσει σε όρθια θέση αντί να επιχειρήσει να πάει έξω ή στο αμμοδοχείο. Μια τέτοια ούρηση μερικές φορές συγχέεται με το μαρκάρισμα. Οι γάτες συχνά επωφελούνται από την αυξημένη πρόσληψη υγρών, εάν πάσχουν από υποτροπιάζουσες κυστίτιδες. Αυτό μπορεί να απαιτεί την αλλαγή της διατροφής της γάτας σας από ξηρά σε νωπή, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με οποιαδήποτε διατροφική αγωγή.

Γιατί η γάτα μου μαρκάρει στους εσωτερικούς χώρους;

Όλες οι γάτες, αρσενικές και θηλυκές, στειρωμένες ή μη, μπορούν να μαρκάρουν. Συνήθως αυτό συμβαίνει στους εξωτερικούς χώρους ως τμήμα του συστήματος επικοινωνίας με οσμές.

! Δεν έπαψε ποτέ να ψάχνει την 13χρονη γάτα της που έχασε δυο χρόνια πριν, τότε μια φωνή της είπε να ψάξει μια τελευταία φορά!

Επίσης αφήνουν σήματα οσμών με τρίψιμο, γρατζούνισμα και τρίψιμο των αδένων γύρω από το στόμα σε κλαριά ή άλλα αντικείμενα. Η γάτα αφήνει μια μυρωδιά όχι απλά για να δουν οι άλλες γάτες ότι αυτή βρίσκεται εκεί, αλλά για να «εφοδιάσει» την περιοχή της με τη δικής της οικεία μυρωδιά, για σιγουριά. Στη μη στειρωμένη γάτα, τα ούρα όχι μόνο σηματοδοτούν την παρουσία της γάτας, αλλά και την κατάστασή της. Οι θηλυκές σε οίστρο, έχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στα ούρα τους για να ελκύουν αλητόγατες.

Οι περισσότερες οικόσιτες γάτες είναι στειρωμένες και δεν μαρκάρουν μέσα στο σπίτι, πιθανώς επειδή δε νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν. Το μαρκάρισμα των εσωτερικών χώρων είναι σημάδι ότι η γάτα είναι ανήσυχη και θέλει να νιώσει πιο ασφαλής, περιβαλλόμενη από τη δική της μυρωδιά. Το μαρκάρισμα των εσωτερικών χώρων υποδεικνύει ότι η γάτα νιώθει να απειλείται από κάτι.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η παρουσία άλλων γατών, είτε μέσα στο σπίτι είτε στη γειτονιά. Ωστόσο, ένα νέο μωρό ή άτομο στο σπίτι, οι οικοδομικές εργασίες, η ανακαίνιση ή μια αλλαγή της ρουτίνας μπορεί να προαναγγείλει το μαρκάρισμα των εσωτερικών χώρων αν η γάτα είναι ήδη λίγο ανήσυχη.

photo-2

Απειλές από γειτονικές γάτες

Οι γάτες συχνά μαρκάρουν γύρω από ένα πορτάκι ή πόρτες για να σηματοδοτήσουν την παρουσία τους στις γάτες που εισβάλλουν. Εάν η γάτα σας έχει αναστατωθεί από άλλη γάτα που έχει μπει στο σπίτι, κλείστε το πορτάκι και να αφήνετε εσείς οι ίδιοι τη γάτα να μπαίνει και να βγαίνει. Τοποθετώντας ένα πορτάκι που έχει ένα μαγνητικό ή ηλεκτρονικό σύστημα επιλογής εισόδου (χρησιμοποιώντας μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο κολάρο της γάτας σας) μπορείτε να αποτρέψετε περαιτέρω επιδρομές, αν το μόνιμο κλείσιμο της πόρτας δεν έχει αποτέλεσμα. Κυνηγήστε τις άλλες γάτες από τον κήπο για να υποστηρίξετε τη γάτα σας έξω. Μόλις η γάτα νιώσει ότι οι εσωτερικοί χώροι είναι ασφαλείς θα υπάρχει μικρότερη ανάγκη για να το επισημάνετε.

Διακόσμηση και οικοδομικές εργασίες

Μια νευρική γάτα ή μια γάτα που είναι μόνο εσωτερικού χώρου μπορεί να φοβηθεί από αλλαγές στο περιβάλλον της. Η ανακαίνιση ή αντικατάσταση επίπλων απομακρύνει με αποτελεσματικό τρόπο όλα τα σημάδια της γάτας τα οποία έχουν τοποθετηθεί με προσοχή μέσω της τριβής και του γρατζουνίσματος. Για να μειώσετε τον αντίκτυπο, κρατήστε τη γάτα μακριά από τα δωμάτια μέχρι οι μυρωδιές να μην είναι αρκετά ισχυρές και να έχουν ανακατευθεί με τις οικείες μυρωδιές του σπιτιού. Μπορείτε να βοηθήσετε στην επίσπευση αυτής της διεργασίας, εξαπλώνοντας τη μυρωδιά της γάτας σας από μόνοι σας.

! Κι όμως… οι γάτες «φτιάχνονται» με… Μαγιοβότανο (Catnip) – (+Βίντεο)

Πάρτε ένα μαλακό πανί και τρίψτε το μαλακά γύρω από τη μουσούδα της γάτας (όπου υπάρχουν οι αδένες οσμών οι οποίοι παράγουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά της γάτας). Η έκκριση που συλλέγεται περιέχει φερομόνες που παρέχουν ένα μήνυμα οικειότητας και ασφάλειας κατευθείαν στον εγκέφαλο της γάτας. Τρίψτε το πανί πάνω στα έπιπλα ή τους τοίχους στο ύψος της γάτας, όπου υπάρχει το πρόβλημα και επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα. Η γάτα μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να μαρκάρει εάν γνωρίζει ότι υπάρχει ήδη η δική της μυρωδιά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας παρέχει ένα προϊόν το οποίο περιέχει συνθετικές φερομόνες (Feliway, Ceva Animal Health) που δρουν με τον ίδιο τρόπο. Αν αλλάζετε τον καναπέ σας, για παράδειγμα, συχνά βοηθά ο προγραμματισμός και η χρήση ενός ριχταριού για μερικές εβδομάδες το οποίο μπορεί να ριχθεί πάνω από το νέο έπιπλο έτσι ώστε η μυρωδιά τους να είναι πιο οικεία και αποδεκτή.

Βοηθήστε τη γάτα σας να νιώσει ασφαλής

Ακόμα και όταν η αιτία του μαρκαρίσματος δεν είναι προφανής, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τη γάτα σας να αισθάνεται πιο ασφαλής. Για παράδειγμα, ο περιορισμός της περιοχής περιπολίας της γάτας σε ένα ή δύο δωμάτια μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των αισθημάτων ασφάλειας και να μειώσει την επιθυμία μαρκαρίσματος. Όταν μια γάτα είναι απλά πάρα πολύ αναστατωμένη και η κατάσταση δε μπορεί να επιλυθεί, τότε αξίζει να εξετάσουμε τον επαναπατρισμό της απειλούμενης γάτας (ή της επιτιθέμενης) σε ένα μέρος χωρίς άλλες γάτες. Χωρίς την πίεση του να πρέπει να αντιμετωπίσει άλλες γάτες, η απειλούμενη γάτα είναι απίθανο να μαρκάρει και με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να εγγυηθείτε ότι η γάτα σας θα είναι πιο ευτυχισμένη. Ακόμη και μια επιθετική γάτα συχνά αναστατώνεται σε ένα περιβάλλον με πολλές γάτες και μπορεί να επωφεληθεί από ένα σπίτι όπου ζει μόνη της.

Βοήθεια από Ειδικούς

Το μαρκάρισμα και η ούρηση μπορούν να θεραπευτούν σε πολλές γάτες χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που περιγράφονται εδώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο επίμονο και συστήνεται να το συζητάτε με τον κτηνίατρό σας και να μην το αφήνετε να επιλυθεί από μόνο του.

Ref: Feline Advisory Board –www.fabcats.org

Πηγή

Δείτε επίσης: Κακοποιημένο κουτάβι βοήθησε 8χρονο αγόρι να κοινωνικοποιηθεί και ανακηρύχθηκε το κουτάβι της χρονιάς – Εικόνες

! Κακοποιημένο σκυλί πήγε στον κήπο τους για να ξεψυχήσει. Δείτε τι ακολούθησε..

Αυτός ο σκύλος θυσιάστηκε για να σώσει την ομάδα του. Δείτε όμως πώς του το ανταπέδωσαν (Βίντεο)!

 «Με βλέπεις στα σκουπίδια γιατί είμαι πεινασμένη όχι γιατί είμαι βρωμιάρα»

! 15 ξεκαρδιστικές γάτες με ανθρώπινες εκφράσεις προσώπου (Eικόνες)

About CatWay

Δείτε επίσης:

Η Απίστευτη Στιγμή που μια Αδέσποτη Γάτα χώθηκε στην Αγκαλιά του για να απολαύσει ένα υπέροχο… Μασάζ – (Βίντεο)

Όλοι οι ξέρουμε ότι τα οικόσιτα ζώα, και ειδικά οι γάτες, θέλουν χάδια και την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *